Tentamens

Hoe maak je een tentamen?

Bij een tentamen laat je ziet of je de leerstof voldoende beheerst. Toch kan de aanloop naar de tentamens toe erg stressvol zijn. Hieronder vindt je een aantal tips die je kunnen helpen tijdens je tentamens. 

Voorbereiding
 Begin op tijd met studeren. Dit helpt je om boven de studiestof uit te stijgen en het grote en onderlinge verband te zien. Begin je te laat dan verzuip je in de hoeveelheid tekst.

Probeer te achterhalen wat er van je wordt verwacht op het tentamen. Wordt er concrete kennis getoetst, inzicht, analyse, toepassing, etc. Om dit duidelijk te krijgen, is het handing om vooraf al te kijken of je een voorbeeld van het soort tentamenvraag kan vinden. Het geeft je een indicatie wat je kan verwachten.

Lees de vraag
 Lees de vraag een aantal keer door en markeer de essentiele woorden. Lees na het antwoorden nog een keer de vraag na en kijk of je antwoord ook daadwerklijk antwoord geeft op de vraag. 
Probeer van te voren een inschatting te maken hoeveel tijd je per vraag hebt en hoe je die tijd het beste over de vragen kan verdelen. 

Multiple Choice 
Leg voordat je naar de antwoorden kijkt er eerst een blaadje voor. Denk eerst zelf na over de vraag en kijk dan of het juiste antwoord erbij zit. Als dat niet zo is streep je de antwoorden weg waarvan je zeker weet dat ze niet kloppen. Als er dan nog twee antwoorden overblijven waar je tussen twijfelt kan je percentages geven aan de antwoorden door na te gaan welk antwoord het meest waar is. Het wantwoord met het hoogste percentage is dan het juiste.
Belangrijk: Verbeter alleen je antwoord als je een nieuw inzicht hebt, anders blijf je van het antwoord af!

Open vragen & essayvragen
Wat is de kernvraag en wat weet je over het onderwerp. Er zijn een paar stappen waarmee je deze vragen kan beantwoorden. 

Stap 1: Brainstorm wat je weet en zet dit door middel van een mindmap op je kladpapier (dit hoeft maar een paar minuten te duren). Zet het kernwoord in het midden en geef weer wat je allemaal te binnen schiet. Geef het in kernwoorden weer. Met deze methode kan je ook weer bij de stukjes informatie komen die verder weg opgeslagen liggen in je hersenen.

Stap 2: Lees de vraag nog eens door. Maak dan een selectie van alleen die kernwoorden die antwoord geven op de vraag. Geef ook de volgorde waarin je het antwoord wil geven. 

Stap 3: Ga naar je antwoordblad. Begin met een algemene inleidende zin en behandel daarna in de goede volgorde de verschillende kernwoorden. Het is handig daarbij per alinea een kernwoord uit te werken. Sluit het geheel af met een algemene conclusie.

Ik wens je veel succes met je tentamens, doe je voordeel met deze tips. 



Via hand-out schriftelijke communicatie P3

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten